IFC; is up and ready to go..

1. I dont want to be the one to judge, but i understand everyone should know whats happening with IFC, as you can see in my previous post.

2. What so ever are you’re thoughts, do keep it to yourself. Dont start something descriminating here. =] TQ.

So, here’s whats up…

AZLINA JAILANI @ LINA JOY?

1. Nama asal: Azlina Jelani, pernah ditukar kepada Azlina Lelani, dan sekarang berdaftar sebagai Lina Joy untuk menafikan nama Islam yang terdahulu.

2. Berwajah typical Malay, berbangsa Melayu keturunan Jawa, berumur 42 tahun.

3. Mengisytiharkan tidak pernah mempraktikkan Islam sejak lahir, beragama Kristian sepenuhnya sejak tahun 1990, mempunyai sijil Baptis yang dikeluarkan pada 11-May-1998, dan pada tahun 2000 menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan seorang India Kristian, dan meminta untuk didaftarkan perkahwinan tersebut untuk mengesahkan perkahwinan beliau.

4. Bekerja di ProQuest di Taipan, Subang Jaya.

FAKTA KES

1. Selepas berkahwin dengan seorang Kristian, beliau memohon untuk pendaftaran perkahwinan, tetapi tidak dibenarkan sebab di dalam Kad Pengenalan masih tertulis beragama Islam.

2. Beliau berusaha untuk menghilangkan perkataan agama Islam tersebut dengn permohonan kepada Jabatan Pendaftaran Negara. (untuk rekod; sebanyak lebih daripada 250,000 kes yang sama menanti di JPN untuk menukar agama, kenyataan & kajian Muti Perak).

3. Permohonan sejak tahun 2000 untuk buang perkatan Islam tetapi tidak dibenarkan oleh JPN disebabkan tidak ada kebenaran dari Mahkamah Syariah yang membenarkan beliau keluar Islam.

4. Mahkamah Syariah mengguna pakai undang-undang Islam yang tidak mengbenarkan (MENGHARAMKAN) seseorang Muslim keluar dari Islam (Murtad), dan Sijil Tukar Agama (Murtad) seperti yang dikehendaki oleh JPN tidak dapat dikeluarkan.

5. Permohonan bermula di Mahkamah Magistrate, dibawa ke Mahkamah Tinggi, seterusnya ke Mahkamah Rayuan pada 13-April-2006, dan semuanya mengiktiraf bahawa kes adalah dalam kuasa Mahkamah Syariah.

6. Setelah semuanya tidak berjaya, kes dibawa kepada Mahkamah Persekutuan oleh barisan pembela kepada Lina Joy.

7. Pada awalnya ketiga Hakim yang mendengar kes. Kes didengar oleh 3 Hakim (2 Muslim & 1 non-mullim) pada dasarnya berpendirian yang sama menyokong tindakan Mahkamah Rayuan, HINGGALAH Majlis Peguam yang hanya menjadi barisan peguam pemerhati beserta banyak lagi NGO yang menyokong Lina Joy meminta untuk memberi hujah & bersuara, dan DIBENARKAN oleh Hakim yang terlibat.

8. Itu adalah permulaan isu ini dibesarkan yang mana tidak pernah dalam sejarah perundangan negara peguam pemerhati dibenarkan berhujah di dalam Mahkamah.

9. Hujah yang dibawa oleh barisan peguam pemerhati yang diketuai oleh Majlis Peguam tersebut melarikan isu utama kes berkenaan daripada hak & kuasa Mahkamah Syariah TETAPI memberi hujah bahawa Lina Joy adalah berhak untuk mempraktikkan kepercayaannya dan dilindungi oleh perlembagaan sebagai hak individu seperti yang terkandung di dalam Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan.

10. Isu Mahkamah Syariah sudah tidak releven pada hujah Majlis Peguam, dan isu yang diperjuangkan oleh Kumpulan Artikel 11 & IFC dijadikan isu utama kes ini di Mahkamah Persekutuan.

11. Isu yang diperjuangkan oleh kesebelas NGO non-Mulsim atas nama kumpulan Artikel 11 & Inter-Faith Council (IFC) adalah untuk mendefinisikan perkataan “person” (individu) yang terkandung di dalam Artikel 11 tersebut untuk merujuk kepada individu as per say, bukan lagi kumpulan atau agama secara umumnya.

12. Ini adalah kali pertama dalam sejarah Malaysia attempt yang sebegitu berani yang dilakukan untuk menghuraikan definisi tersebut untuk menguraikan ikatan Islam mengikut kepahaman peribadi seseorang penganut itu sendiri, dan menafikan hak Islam sebagai agama untuk mewajibkan umatnya mempraktikkan amalan & syariat Islam seperti yang terkandung dalam undang-undang Islam.

IMPLIKASI DARI DEFINISI “INDIVIDU”

1. Orang Islam dibenarkan meninggalkan Islam pada bila-bila masa sahaja, walaupun mengakui mereka adalah Melayu pada bangsanya. Ini bermakna Melayu di Malaysia bukan lagi terikat dengan agama Islam seperti yang telah digazetkan dalam perlembagaan.

2. Apabila definisi “person” didefinisikan sebagai hak individu, maka agama Islam boleh ditafsirkan mengikut kefahaman individu sendiri tanpa ada undang-undang Islam yang boleh mengongkongnya;

*Orang Islam boleh keluar-masuk Islam pada bila-bila masa.
*Islam boleh diamalkan mengikut kefahaman sendiri sepenuhnya.
*Kesalahan syarie oleh seorang Muslim tidak boleh diambil tindakan disebabkan undang Syariah sudah tidak relevent.

a. Sebagai contoh, solah boleh dilakukan mengikut sedap hati mengikut rakaat solah yang difahami sendiri, puasa dalam Ramadhan boleh ditinggalkan apabila membuat deklarasi bukan Islam pada bulan itu tanpa boleh diambil tindakan.

b. Semua badan-badan Islam tidak relebvent lagi dalam perundangan semasa, sebab hak mempraktikkan secara individu diperjuangkan.

*Raja-raja Melayu hilang kuasa sebagai benteng & simbol agama.
*Kanak-kanak apabila masuk umur 18 tahun, ibu bapa akan terus hilang kuasa untuk menetapkan agama dan fahaman mereka, dan tindakan boleh diambil ke atas ibu bapa yang memaksa anak mereka mengamalkan Islam.
*Perukunan Islam pada dasar sudah tidak valid disebabkan tiada satu pun akta-akta berkaitan Islam contohnya Akta Solah, Akta Puasa, Akta Haji, Akta Zakat yang mengikat seseorang Muslim di dalam perlembagaan.

MENGAPA KES LINA JOY?

1. Kes Lina Joy mengambil kesempatan dalam kekalutan semasa umat Islam di dunia dan di Malaysia khususnya yang amat lemah dan tidak ada keupayaan untuk digembleng untuk mempertahankan Islam di mana-mana sahaja.

2. Kes ini pada dasarnya adalah rentetan daripada tuntutan kumpulan Artikel 11 yang pernah cuba berkumpul di Pulau Pinang pada 14-Mei-2006 yang menuntut kepada pemerintah untuk membenarkan sepenuhnya kebebasan Murtad di bawah Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan, setelah kekalahan mereka untuk kes Mohamed Abdullah @ Moorthy, S. Sharmala dan Nyonya Tahir.

3. Amat mendukacitakan sekali apabila kumpulan Artikel 11 yang juga dikenali Inter-Faith Council (IFC) disertai oleh beberapa individu Melayu & Islam termasuklah Sister-in-Islam, yang digerakkan oleh pemimpin-pemimpin & sekutu pemimpin-pemimpin negara yang bergama Islam.

4. Kes Lina Joy adalah attempt yang akan memberikan impact yang amat besar yang mana ia mencabar undang-undang Syariah oleh Mahkamah Syariah di bawah Perkara 121(A) Perlembagaan Persekutuan, samaada ianya akan dipinda atau dihapuskan sepenuhnya.

5. Berikutan kes Lina Joy, maka terlalu banyak kes-kes permohonan Murtad dan sebagainya yang telah lama menunggu & sedang menunggu, dan kejayaan dari kes ini akan membenarkan permohonan lebih 250,000 untuk keluar Islam akan dibenarkan oleh perlembagaan.

6. Kes ini menjadi PERHATIAN PENUH organisasi & individu bukan Islam seluruh dunia, dan seluruh negara-negara besar didunia menghantar wakil untuk memberikan pressure yang besar ke atas hakim & sistem perundangan negara yang AMAT LEMAH untuk membela aqidah seorang rakyat Islam.

7. http://www.becketfund.com menyenaraikan dengan jelas fakta kes dan bagaimana organisasi besar satu dunia ini menjadi tembok & dalang yang begitu kuat yang membela Lina Joy. Ianya dianggotao oleh pelbagai pertubuhan hak asasi manusia sedunia.

8. Di Malaysia pula 11 NGO dan organisasi menghantar wakil ke Mahkamah Persekutuun untuk memberi pressure kepada Hakim yang terlibat setelah mereka dibenarkan bersuara untuk membela Lina Joy, antaranya;

a. Majlis Peguam (Bar Council)
b. Majlis Perunding Agama Hindu, Kristian, Budha & Sikh.
c. Malaysian Women Power Organization
d. National Council of Women Organization
e. All Women Action Society
f. Sister in Islam
g. Women Health Organization
h. Women Council of Change
i. Women Developmen for Change
j. Pergerakan Hak Asasi Rakyat Malaysia (Suaram)

9. Suatu fakta yang dinyatakan oleh Peguambela pihak Lina Joy di dalam mengakhiri kes itu menyebut;

“it is time that we must knock into the heads of Malay that our country Malaysia is never been an Islamic country. Strong message must be thrown to Muslim to tell them that in Malaysia Islam is just a sub-sivilience to constitution”

Advertisements

3 Responses to “IFC; is up and ready to go..”

  1. saya rasa orang yang sudah murtad patut di hukum BUNUH!!!!!. ini adalah hukum ALLAH..ISU MURTAD INI adalah satu penghinaan bagi orang yang beragama islam..kerajaan Malaysia patut bertindak tegas dan Jabatan-jabatan agama islam di malaysia perlu bersatu padu untuk mencegah isu murtad dan segala kemungkaran..JAKIM DAN KERAJAAN MALAYSIA PATUT MELAKSANAKAN HUKUM HUDUD. ( berjihadlah untuk agama islam) ALLAH HUAKBAR.AMIN.

  2. tu la dia perihal negara, pihak yg bertanggung jawab dah tak dapat nak jawab {diorg nie bukan calang-2 org lulusan tinggi ; menara gading ;al-azhar} tetapi malang tak dapat membantu bangsa melayu, mereka diberi tugas & kuasa oleh krajaan; jab agama utk memelihara & memertabatkan agama ke paras yg tertinggi dari agama-2 yg lain {spt mana maunya ALLAH didlm kata-2Nya yakni AL-QURAN}kita yg dibwh ini hanya mampu menyuarakan pandangan saya dgn tegas bahawa SAYA ADALAH SEORG ISLAM , DAN AKAN TERUS MEMPERTAHANKAN ISLAM HINGGA KE AKHIR HAYAT ,supaya tidak memandang hina malah lebih hina dari binatang ternakan {kata-2Nya dlm Al-Quran}dan kpd mereka yg bijak pandai didlm perihal agama islam ,hamba merayu agar jgnlah dikau menutup kebenaran itu , berjuanglah dikau dgn petunjuk yg diberi , sebarkan amalan yg murni , kukuhkan aqidah , krn Allah tidak memandang setebal mana sijil maupun anugerah yg hambanya dimiliki selagi kita berdusta , menutup yg terang , kita takkan sesat selagi berpegang teguh kpd 2perkara yakni AL-QURAN & SUNNAH , BAGI MRK YG BERIMAN SERTA BERTAKWA DIJLN ALLAH . AMIN

  3. tu la dia perihal negara, pihak yg bertanggung jawab dah tak dapat nak jawab {diorg nie bukan calang-2 org lulusan tinggi ; menara gading ;al-azhar} tetapi malang tak dapat membantu bangsa melayu, mereka diberi tugas & kuasa oleh krajaan; jab agama utk memelihara & memertabatkan agama ke paras yg tertinggi dari agama-2 yg lain {spt mana maunya ALLAH didlm kata-2Nya yakni AL-QURAN}kita yg dibwh ini hanya mampu menyuarakan pandangan saya dgn tegas bahawa SAYA ADALAH SEORG ISLAM , DAN AKAN TERUS MEMPERTAHANKAN ISLAM HINGGA KE AKHIR HAYAT ,supaya ALLAH tidak memandang hina malah lebih hina dari binatang ternakan {kata-2Nya dlm Al-Quran}dan kpd mereka yg bijak pandai didlm perihal agama islam ,hamba merayu agar jgnlah dikau menutup kebenaran itu , berjuanglah dikau dgn petunjuk yg diberi , sebarkan amalan yg murni , kukuhkan aqidah , krn Allah tidak memandang setebal mana sijil maupun anugerah yg hambanya dimiliki selagi kita berdusta , menutup yg terang , kita takkan sesat selagi berpegang teguh kpd 2perkara yakni AL-QURAN & SUNNAH , BAGI MRK YG BERIMAN SERTA BERTAKWA DIJLN ALLAH .krn islam itu sejahtera AMIN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: